Välkommen till Uppsala! a.k.a. Hur man cyklar rätt

På måndag drar Universiteten igång igen och härmed vill jag hälsa alla nya studenter välkomna till Uppsala och passa på att berätta några enkla förhållningsregler till livet i den nya cykel-staden.
 
 
1. Detta är domkyrkan. Den syns överallt. Se till att lära dig ungefär var du bor i förhållande till denna, det är bra att veta när du cyklat vilse.
 
2. Cyklar gör man på cykelbanor. De är de ställena utan bilar med asfalt och en cykel målad i vitt. Inte på trottoarer eller gångbanor.
 
3. Går gör man på trottoarer. Inte på cykelbanor eller vägar. Ett litet tips; är det en cykel målad på marken är du på en cykelbana.
 
4. Man bör ha damcykel med korg och pakethållare. Det kommer göra ditt liv i Uppsala så mycket enklare. Det är ju fett ovärt att cykla till skolan/affären/puben och få ryggsäcksformade svettmärken på ryggen.
 
5. Man har inte sidokorg på sin cykel. Det kanske låter som en bra idé men du tar upp dubbelt så mycket plats och alla kommer hata dig så fort du parkerar.

Om jag var trött igår..

...är det ingenting emot vad jag känner idag!
Upp tidigt och sen jobba med en timmas övertid. Till stallet för att fixa kaninmat och pyssla lite.
 
Det jag gjorde var detta:
 
 
Mockade småhästarnas hage. Fiffi var väldigt förundrad över vad matte gjorde där, på fel sida staketet, och istället för att leka med henne!
 
Blev lite varm i hjärtat när hon kom och sen följde mig från sin sida staketet.. Efter ett tag blev hon dock trött på det och återgick till att äta.
 
Nu ska jag dö i soffan lite, ta ett bad, fixa mat till imorgon och sen soooooooooova. Klockan åtta bör jag vara i stallet och invänta nya hovslagaren.

Böckerna från biblioteket, del 2

Nästa bok som låg i tygkassen från biblioteket var Körning med Anders Eriksson.
 
Detta var en väldigt bra bok för mig som är helt nybörjare inom ämnet, även om jag önskar att den var längre och gick djupare...
 
Hur som helst så avhandlades allt från körningens historia, hur man selar (med olika seltyper och pedagogiska steg-för-steg bilder), vilka kläder som används till vilken typ av vagn, hur en häst kan köras in och sen lite övningar när hästen väl är inkörd. Tömkörning fanns också med i ett avsnitt.
 
 
Läste med sändningen från VM i bakgrunden..
 
 
Boken är väldigt pedagogisk och innehåller mycket sanningar som tyvärr glömts bort eller förbisetts av andra läroböcker. En annan sak jag reagerade på var saker som anses "nytänkande" idag egentligen är flera hundra år gammal kunskap som kommit fram i ljuset igen..
 
Slutbetyg: Bra bok som innehåller mycket nyttigt för de flesta men det jag letar efter är än en gång något djupare, större och mer avancerat. Tror jag i alla fall (;Husdjursagronom och kaninägare med hästar i både hjärtat och hjärnan som skriver om livet. Muar heter min fina gulsvarta häst (men han kallas bara för Murre), en av drygt tjugo akhal tekéer i Sverige. Ni når mig via bloggen eller k.ramo@live.se