Energinivåer och ridpodden

Under dagens promenad lyssnade jag på ridpodden med Lisen Bratt-Fredriksson. De första två avsnitten tyckte jag inte alls var speciellt bra, men alla efterföljande har varit väldigt givande.
 
Hoppning där Jens Fredriksson var gäst är nog favoriten.
 
Jag vill ständigt lära mig mer om hästar men har hittills haft svårt att sitta ner och läsa de böcker jag har. Ni vet, verkligen läsa och ta till sig. Önskar det fanns fler ridpoddar/ljudböcker i ämnet!
 
En sak som jag däremot läst och tagit till mig kommer från någon av de alla hästtidningar jag slukar så fort det finns möjlighet. Vet tyvärr inte vem som sagt det, men det handlade om energinivåer. Grundprincipen var att en häst med huvudet över manken hade mycket energi och ju högre huvudet var över manken desto mer energi.
 
För att vända på det hela så måste hästen alltså ha sitt huvud lägre än manken för att vara avslappnad. Detta är något jag verkligen försöker tänka på när vi är ute och går och som ofta även är väldigt tydligt. Huvudet lågt = avslappand häst. Huvudet högt och Fiffi är spänd.
 
Ja, det är mycket som hinner fara genom huvudet på 45 minuters skritt-promenad med en snäll häst :)
 
 

Världens bästa kattsant

Mina kaniner är rumsrena och har en katt-toalett att göra sina behov i. Sylvester har en stor inhägnad istället för bur och det hade inte varit bra om han kissade på mattan. Swayze har än så länge en traditionell bur med spån i botten men en toalett underlättar städningen något enormt.
 
För ett tag sedan fick jag höra att traditionell kattsand inte var så miljövänligt och detta fick mig att börja funder över alternativ. Vi vill ha något som bildar klumpar, ser trevligt ut och känns bra för kaninerna.
 
 
Sedan jag testade Nature´s Calling kattsand så har jag inte velat ha något annat. Lätt att städa med sina små bitar och ett stort plus är att det väger mindre än vanlig kattsand. Det allra bästa är däremot att ytan oftast håller sig torr, vilket är extra skönt så här på sommaren när kaninerna dricker och kissar mycket. Klumparna blir heller inte "klibbiga" som med vanlig kattsand.
 
Sylvester provåt lite i början men han överlevde det och äter heller godis och hö idag (;
 
Så, letar ni miljövänlig kattsand är denna min rekommendation. Jag köper via zooplus och får det hemlevererat.

Ny dator och kaninprat

Ingen promenad idagför Fiffi, däremot gick jag ner till stan och köpte en ny dator.
 
Hoppas jag hinner ut imorgon men det borde gå på förmiddagen. Ska kontakta husveterinären imorgon och se om hen vill ta sig an oss istället. Så vitt jag förstått ska det ju bara kollas regelbundet för att se att allt läker i rätt riktning och få klartecken när vi får trappa upp träningen.
 
Nu ska jag hämta tvätten och sen fortsätta lyssna på Sommar i P1 samtidigt som jag möblerar om hos kaninerna. Mitt skrivbord ska fixas och de kommer bo brevid varandra i fortsättningen. Finns många bra och mindre bra tips på internet om hur man ska få två kaniner att trivas tillsammans..
 
Min tanke är att göra som man gör med hästar, alltså har de nu bott en månad i samma rum och kommer snart alltså bo vägg i vägg.
 
 
Så här såg det ut för några veckor sedan här hemma.Husdjursagronom och kaninägare med hästar i både hjärtat och hjärnan som skriver om livet. Muar heter min fina gulsvarta häst (men han kallas bara för Murre), en av drygt tjugo akhal tekéer i Sverige. Ni når mig via bloggen eller k.ramo@live.se