Bra psyke, men...

Provridnings-filmen som finns i ett av de tidigare inläggen visar Murres fantastiska psyke. Han är alltså tre år, var riden i skritt, trav och galopp under hösten som 2,5 åring och gick sen på lösdrift 3-4 månader (om jag förstått allting rätt).
 
Jag provred på en onsdag.
Måndag eftermiddag den veckan kom han tillbaka till stallet där han blev inriden och alltså inte varit på flera månader.
Tisdag reds han för första gången.
Onsdag kommer jag.
 
Han sköter sig fint när hon som visade hästen red, bjöd på skänkelvikning som gav mig gåshud, stod stilla när jag satte upp från pall och var allmänt trevlig.
 
 
Murrebus.
 
Men, och det är ett stort MEN, det är en akhal teke jag köpt.
En hästras som är kända för att ha hög integritet, mycket innanför pannbenet och där du verkligen måste förtjäna att vara med dem.
 
Det kommer vara en väldigt lång väg innan vi hittar varandra.
Han kommer testa mig tusen gånger och tusen gånger till, bara att komma in från hagen var ett litet projekt idag.
Oavsett vad så kommer det vara värt det.

Muar

 
Så här såg det ut på provridningen med hästen som kallas Murre och som igår eftermiddag flyttade in hos oss ute i stallet.
 
Murre är en treårig akhal teke med en championhingst som pappa. Murre var importerad till Sverige som föl från en uppfödare i Estland och har fram tills nu bott någon stans i Norrland (mina geografikunskaper har aldrig varit speciellt bra...)
 
Han imponerar i allt han gör, det är en häst med stort självförtroende som är otroligt trygg i sig själv samtidigt som den där extra nerven och vakenheten finns. Lite som Fiffan fast i en större och häftigare förpackning (;
"Perfekt" uppfödd i stora hagar, gått delvis på lösdrift, van att hänga med i skogen som handhäst, tömkörd och självklart lätt att lasta.
 
Han är inriden men inte utbildad, väl i fas för sin ålder.
 
Stallägaren blev (också) helt kär igår, Murre är bara för cool. Showade lite på sin sida staketet när jag precis släppt ut honom men när vi släppte in ridskoleponnyn tog det bara 30 minuter så stod de och betade sida vid sida. Enligt stallägaren har han helt fantastiska gångarter så nu ska allt tas tillvara på och förvaltas utan press på bästa möjliga sätt tillsammans med bra tränare.
 
Murre växer fortfarande och ska lägga på lite mer i både hull och framför allt mer muskler, men det kommer så småningom.
 
 
Jag är så otroligt glad över att fått köpa denna trevliga pojke och hoppas på många år tillsammans

Idag är Murres födelsedag!

Nyfödd Murrebebis ligger i halmen
 
Hurra hurra hurra!Husdjursagronom och kaninägare med hästar i både hjärtat och hjärnan som skriver om livet. Muar heter min fina gulsvarta häst (men han kallas bara för Murre), en av drygt tjugo akhal tekéer i Sverige. Ni når mig via bloggen eller k.ramo@live.se