Katarina

Nej, det är inte Länsstyrelsens fel
Det finns mycket att läsa på internet, både bra och dåliga saker. Ikväll tänkte jag ägna några minuter åt att reda ut lite saker. Ni behöver inte tro på mitt ord, men jag har studerat förvaltningsrätt och djurskyddslagen på högskolenivå och har 15 hp i ämnet.
 
På Hippson finns just nu en artikel om att en kvinna fått dagsböter efter att ha dömts för brott mot djurskyddslagen (står djuplågeri i rubriken men brott mot djurskyddslagen i texten, jag vet tyvärr inte vilket som är rätt). Länsstyrelsen hade bland annat hittat en häst död i ett stall tillsammans med flera andra hästar i dåligt skick (länk till artikeln här, jag har inte läst något mer än så, det är lite principerna jag tänkte förklara här).
Kommentatorsfältet rasar, varför fick personen bara 4000:- i böter och varför gör inte Länsstyrelsen mer?
 
Så, en sak i taget. Varför är bötesbeloppet så lågt?
I Sverige har vi något som kallas dagsböter. Dessa utgår delvis ifrån hur allvarligt brottet anses, utav den bedömningen får vi antal dagsböter. I detta fallet 80. Lägst är 30 och högst är 150. Del två, summan för en dagsbot, bestäms efter personens inkomst. 50 kronor (som i detta fallet) är ett lågt belopp och beror på att personen inte tjänar så mycket pengar.
 
Varför har vi då dagsböter? Jo, för att straffet ska bli mer jämlikt. En rik person kan annars bara köpa sig fri medans en fattig kanske går i personlig konkurs. Tanken bakom dagsböter är alltså rätt bra, även om det slår fel ibland.
 
Nästa grej då, varför gjorde inte Länsstyrelsen mer?
En sak alla måste lära sig, Länsstyrelsen har inte ansvar för dina djur. Det är alltid, alltid djurägaren (eller djurhållaren) som är ansvarig för att djuret har det bra och att alla lagar och förordningar följs. Länsstyrelsen kan visserligen gripa in med förelägganden (som hade skett i det här fallet) eller i extrema fall genom ett omhändertagande av djur. Men det är inte Länsstyrelsen som vanvårdar och missköter. Länsstyrelsen kan inte göra mer än vad de har befogenhet i lag.
Det är inte heller Länsstyrelsen som bestämmer vilken påföljd, alltså straffet, som utdelas, det sker i domstol. Länsstyrelsen kan ge djurförbud (som skett i det här fallet) men det är allt.
 
Så, har vi rett ut det här nu?
Dagsböter är baserade på inkomst, Länsstyrelsen missköter inga djur och Länsstyrelsen dömer inte ut straff.
 
malin

Bra inlägg! och alla dessa som hatar såväl länsstyrelse som djurägare borde nog ta och öppna ögonen. Jag rättfärdigar inte vanvård, men oftast ligger där ju mer bakom än ren ondska. Ren ondska är när man drar av pälsen på angorakaniner för att göra tröjor, att inte kunna sköta sina djur pga tex sjukdom är inte ren ondska, det är bara tragiskt.

Svar: Absolut, oftast är det någon sorts personlig tragedi som ligger bakom vanvården (men inte alltid, det är fascinerande hur ofta människor bara blundar och inte vill se när deras djur mår dåligt, kan rabbla flera...).
Katarina

Anonym

Så sant😊

Svar: Tack!
Katarina

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress