Katarina

Jens Fredricson och jag är av samma åsikt
Det var en rubrik på Hippson "Stordrift ger bra hästar till vettigt pris" (länk här) och det är ett referat av ett föredrag Jens Fredricson hade haft för SvRF.
 
Jag har länge pratat, och skrivit om, att dagens hästuppfödning och hästhållning är alldeles för dyr och orationell. Det är inte hållbart i längden och Jens håller med mig - vi kan inte ha hobbyhästar och ridskolehästar som kostar 200.000:- att få fram för hobbyryttare och ridskolor har inte de pengarna. Uppfödarna (eller köparna) går back och sånt funkar ju inte i längden.
 
Alla avlar för att få fram nästan OS-vinnare, eftersom det är de enda hästar som faktiskt betalar sig, medan vi har inte ens en bråkdel så många OS-ryttare. Både hästarna och de mindre erfarna ryttarna riskerar att fara illa när hög prestation är det enda som meriteras.
 
Det är dags att tänka om.
Rationalisera hästhållningen, och framför allt uppfödningen. Lantbruket har massor att lära oss!
Det behövs fler och större lösdrifter för fölston med mer proffesionell personal som sköter allt från betäckning till fölning och avvänjning. Aveln borde fokusera mer på att kunna passa de flesta av oss, men hästar som har schysst mentalitet och sunda kroppar.