Katarina

Foderanalys
Jag hade utsläpp i morse och Murre fick vila. Vi ger inget foder inne på morgonen utan de får frukosthö utomhus. 
Hästarna stod och åt ur husen en stund innan de traskade iväg längre bortåt hagen. Alla innehästar får rätt mycket grovfoder och vi strör med halm så de har alltid att pilla med även i boxen.
 
I helgen ska vi försöka ta lite prover till en foderanalys, det blir en stor analys med mineraler också, det känns lika bra. Vi hade inga värden på mineralerna sedan tidigare och något måste man ju ha för att kunna räkna på det.
 
Bonden har skördat på flera olika åkrar, i hagar, trädor, små som stora plättar, och ingenting har blivit analyserat i fält (som är det jag skulle föredra). Istället får vi göra en samlingsanalys med stickprov. Det går bra det med. Det viktigaste är ändå att man får en analys överhuvudtaget.
 
Anslyserna i fält kräver ju också att man har koll på de olika skördarna, vilket parti som används när, och det är helt klart lite bökigt att korrigera foderstater så ofta för hästar.
 
Jag räknade foderstat på jobbet nyligen men annars har jag inte gjort det ordentligt på ett par år. Hur som helst brukar jag använda mig av Hästsveriges foderräkningsprogram som hjälp, det bygger på det system vi lärde oss på SLU och är enkelt att använda. Ett litet tips så här i installningstider :)