Katarina

Foderanalys
Jag hade utsläpp i morse och Murre fick vila. Vi ger inget foder inne på morgonen utan de får frukosthö utomhus. 
Hästarna stod och åt ur husen en stund innan de traskade iväg längre bortåt hagen. Alla innehästar får rätt mycket grovfoder och vi strör med halm så de har alltid att pilla med även i boxen.
 
I helgen ska vi försöka ta lite prover till en foderanalys, det blir en stor analys med mineraler också, det känns lika bra. Vi hade inga värden på mineralerna sedan tidigare och något måste man ju ha för att kunna räkna på det.
 
Bonden har skördat på flera olika åkrar, i hagar, trädor, små som stora plättar, och ingenting har blivit analyserat i fält (som är det jag skulle föredra). Istället får vi göra en samlingsanalys med stickprov. Det går bra det med. Det viktigaste är ändå att man får en analys överhuvudtaget.
 
Anslyserna i fält kräver ju också att man har koll på de olika skördarna, vilket parti som används när, och det är helt klart lite bökigt att korrigera foderstater så ofta för hästar.
 
Jag räknade foderstat på jobbet nyligen men annars har jag inte gjort det ordentligt på ett par år. Hur som helst brukar jag använda mig av Hästsveriges foderräkningsprogram som hjälp, det bygger på det system vi lärde oss på SLU och är enkelt att använda. Ett litet tips så här i installningstider :)
Malin

Jag har bara använt mig av analys en gång under min 25 år med häst och det var när stoet var dräktigt senast. För min del känner jag (om inte speciella behov föreligger) att det inte finns någon jättepoäng med analys eftersom värdena kan skilja från bal till bal beroende på hur marken ser ut. Är det ett stort fält så kan där finnas svackor, torrare ställen, skuggigare osv. Eller som i ert fall att höet tas från små plättar och inte blir enhetligt av den anledningen.

Kan å ena sidan tycka att det är bra att man analyserar för att inte överfodra, speciellt ett år som detta när det är magert med foder.

Generellt kan man ju vara överens om att kraftfoder i många lägen är onödigt och att man aldrig får glömma att fodra med ögat och förståndet... 🤓

Svar: Poängen med analys är ju att man får ett hum om det hela, foderprovet ska ju tas från flera balar. Så att foderstaten blir rätt över tid, även om det inte alltid är rätt för varje enskild bal.Att ha ögonen med sig när man fodrar är självklart viktigt! Men mineralbrist, proteinbrist och sånt ses ju oftast inte förrän det gått rätt långt, när hästen börjar tappa muskler eller falla ur har det varit en brist i foderstaten över en längre period. Jag vill mest ha koll på proteinvärdet (för att slippa överutfodra precis som du skriver, det är både dyrt och dåligt för miljön) och mineralerna.
Katarina

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress